در فصل سرما با رژیم غذایی مناسب سرماخوردگی و آنفولانزا را از خود دور کنیم
یک کارشناس تغذیه با اشاره به لزوم تقویت سیستم ایمنی از طریق تغذیه سالم گفت: مصرف مایعات برای حفظ رطوبت گلو و مصرف غذاها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدانهای ضروری در فصول سرد، به تقویت سیستم ایمنی و مقاومت در برابر بیماریهای ویروسی و تنفسی کمک میکند.

لعیا عرب ، کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی البرز افزود:>یکسری از بیماری>ها و مسائل که مرتبط با سلامتی ما هستند مثل آلرژی فصلی، آنفلوآنزا و ویروس>های کرونا در فصول سرد سال>شایعتر شده و حتی مشکلات گوارشی نظیر یبوست که به دلیل تغییر نوع تغذیه و نوشیدن کم مایعات ممکن است ایجاد و کمتر به نظر >آید، افزایش می>یابد. با شناخت این بیماری>ها و اینکه بدانیم چگونه می>توانیم با تغذیه مناسب سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم دیگر اولین راه حل و اقدام>را درمان قرار نمی>دهیم و راه حل>های اساسی و پیشگیری را از طریق تغذیه دنبال می>کنیم.
وی ادامه داد:> در تقویت سیستم ایمنی از راه تغذیه استفاده از مواد مغذی و آنتی اکسیدان>ها مهم و مورد توجه هستند که نقش مستقیم و تأثیرگذاری>در عملکرد سیستم دفاعی بدن دارند.> سه آنتی اکسیدان مهم وجود دارد>که مصرف آنها> ضروری است. یکی از این آنتی اکسیدان>ها ویتامین C است که توصیه می>کنیم به صورت سرخود از طریق> مکمل>های دارویی آن را تامین نکنیم.> حتی با وجود اینکه این ویتامین محلول در آب است و از بدن>دفع می>شود، ممکن است در صورت استفاده از داروهای دیگر تداخل دارویی ایجاد کند. لذا هیچ مکملی را بدون نظر پزشک و متخصص تغذیه نباید استفاده کنیم.
وی ادامه داد: منابع غذایی حاوی ویتامین C مثل لیمو شیرین، لیمو ترش و کیوی و سبزیحات مثل گوجه فرنگی و> فلفل دلمه>ای است که>می>توان به عنوان میان وعده و یا در انواع سوپ>ها استفاده کرد و با> مصرف این منابع>ویتامین C> مورد نیاز بدن را افزایش داد.
عرب افزود: آنتی اکسیدان مهم دیگر ویتامین E است که ویتامین محلول در چربی است و به عنوان یک ضدالتهاب عمل می>کند. این ویتامین>در بیشتر روغن>های گیاهی> مثل روغن کنجد، آفتاب گردان، روغن ذرت،>سویا و کانولا وجود دارد.> بادام، آووکادو و زرده تخم مرغ هم> حاوی ویتامین E هستند.
وی ادامه داد: آنتی اکسیدان مهم بعدی که باید در تغذیه فصول سرد آن را مد نظر قرار دهیم، ویتامین A است>که ویتامین محلول در چربی است و در سلامت دستگاه تنفسی و در پیشگیری از بیماری>های تنفسی تاثیر بسزایی دارد. معمولا سبزی>ها و میوه>های زرد و نارنجی حاوی> ویتامین A هستند و دقیقا با آغاز فصل سرما>مواد غذایی دارنده این ویتامین مثل کدو تنبل،> چغندر، هویج و انبه> به بازار عرضه می>شود. لبنیات و جگر هم جزو منابع این ویتامین هستند.
این کارشناس تغذیه اظهار کرد: ویتامین بعدی موثر در بیماری>های عفونی و تنفسی، ویتامین D> است که به همه افراد بالای ۱۲ سال توصیه می>کنیم ماهانه> یک مکمل> ۵۰۰۰۰ هزار واحدی ویتامین D را استفاده کنند و روغن یا مواد غذایی یا لبنیات>مصرفیشان را غنی شده با ویتامین D> انتخاب کنند.
وی افزود: یکی دیگر از> تقویت کننده>های> سیستم ایمنی بدن زینک یا همان روی است. معمولا گوشت>ها بهترین منبع آن هستند. حبوبات هم>که سرشار از> فیبر و آهن هستند، منبع این ماده معدنی بوده و برای نوجوانان بسیار مفید است. راهکاری که می>توان پروتئین حبوبات را غنی تر کنیم> این است که حبوبات را با غلات مخلوط کرده و استفاده کنیم. غذاهایی مثل عدسی،> انواع پلو با لوبیا چشم بلبلی، عدسی حاوی گندم یا جوی پخته>یک پروتئین کامل مشابه مصرف گوشت>بوده که مقرون به صرفه هم است.
این کارشناس تغذیه اظهار کرد:> امگا ۳> که یک چربی مفید است، مصرف آن در هنگام> آلودگی هوا و کاهش عوارض تنفسی مفید است. این ویتامین در سویا، روغن کتان، کنجد، کلزا، گردو و ماهی>ها وجود دارد. نکته مهم در تمام این مواردی که گفته شد این است که این نیازهای تغذیه>ای نباید به صورت مکمل دارویی و به صورت سرخود تامین شود.
وی در ادامه با تاکید بر مصرف مایعات گفت: مصرف آب و مایعات در فصول سرد بسیار تاکید می>شود و حتما در طی روز به صورت جرعه جرعه و متناوب از مایعات استفاده شود چون باعث مرطوب شدن گلو و مخاط تنفسی> شده و موجب می>شود ویروس>هایی مثل آنفلوآنزا و کرونا در گلو رشد نکرده و از ورود>عامل این بیماری>ها به بدن ما جلوگیری شود. همچنین در مورد آلودگی هوا در فصل سرد سال مصرف مایعات باعث می>شود که>رطوبت بدن حفظ شده و تاثیر و دریافت>آلاینده>هایی که در هوا وجود دارد،>کاهش یابد.
وی گفت: در فصول سرد معمولا مصرف مایعات کاهش پیدا می>کند و به همین خاطر افراد با مشکلات گوارشی نظیر یبوست مواجه می>شوند. راهکارش این است که از مایعات گرم، چای کمرنگ، انواع دمنوش>ها، آب ولرم و سوپ های رقیق بیشتر استفاده شود. مصرف آب میوه چه طبیعی چه صنعتی در کسانی که مشکل دیابت دارند، توصیه نمی>شود. چون مصرف زیاد قند و شیرینی باعث کاهش عملکرد سیستم ایمنی خواهد شد و بیشتر ما را مستعد بیماری>های التهابی و عفونی و ویروسی می>کند.
نظر دهید